Πώς επιλέγουμε αναπηρικό αμαξίδιο;
25 May

0 Σχόλια
350 View(s)
Αρχικά, πριν δούμε τι μας ταιριάζει πρέπει να ξέρουμε τι επιλογές έχουμε. Η ποικιλία είναι μεγάλη και τα ερωτήματα πολλά!
Υπάρχουν αμαξίδια ηλεκτροκίνητα, πτυσσόμενα χειροκίνητα, αμαξίδια με άκαμπτο πλαίσιο και πιο εξειδικευμένα όπως τα scooters.
Πριν καταλήξετε καλό θα ήταν με την καθοδήγηση των επαγγελματιών υγείας να εξετάσετε όλες τις επιλογές που σας δίνονται, με γνώμονα το τι χρειάζεστε και ποιο είδος αμαξιδίου θα σας εξυπηρετούσε στην καθημερινότητα σας.
Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις με βάση τις οποίες μπορείτε να καταλήξετε αποτελεσματικά στην σωστή επιλογή αναπηρικού αμαξιδίου.
- Ποιά είναι η ηλικία και η κατάσταση σας;
Ποια είναι η πάθηση, η κλινική εικόνα, η στάση σώματος, η σταθερότητα κορμού και κεφαλής και τέλος, υπάρχει η δυνατότητα αυτόνομης ώθησης;
- Ποιά είναι η ηλικία και η κατάσταση σας;
Ποια είναι η πάθηση, η κλινική εικόνα, η στάση σώματος, η σταθερότητα κορμού και κεφαλής και τέλος, υπάρχει η δυνατότητα αυτόνομης ώθησης;
Ποια είναι η πάθηση, η κλινική εικόνα, η στάση σώματος, η σταθερότητα κορμού και κεφαλής και τέλος, υπάρχει η δυνατότητα αυτόνομης ώθησης;
- Μήπως το αμαξίδιο το χρειάζεστε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;
Αν ναι, τότε μπορείτε να προβείτε σε ενοικίαση αντί για αγορά. - Ποιό είναι το βάρος σας;
Υπάρχει ποικιλία αναπηρικών αμαξιδίων με διαφορετικές προδιαγραφές. Στην πλειοψηφία τους έχουν αντοχή έως 100 κιλά. Ωστόσο, υπάρχουν και αμαξίδια με διαφορετική αντοχή συνολικού βάρους. - Θα κινείστε μόνος σας ή με την βοήθεια κάποιου συνοδού;
Σε περίπτωση που θέλουμε να κινούμαστε μόνοι μας είναι ιδανικότερα τα αμαξίδια με μεγάλες τις πίσω ρόδες ώστε να έχουμε αυτονομία και άνεση στην κίνηση. Επίσης, μία καλή και πιο ξεκούραστη επιλογή είναι αμαξίδιο με ηλεκτρικές ρόδες ή scooter. Σε περίπτωση που υπάρχει συνέχεια συνοδός για τη βοήθεια στη μετακίνηση τότε μπορούμε να επιλέξουμε αμαξίδιο με μικρομεσαίες ρόδες. - Το αμαξίδιο θα χρησιμοποιείται για εξωτερικούς χώρους ή/και για εσωτερικούς χώρους; Οδηγείτε; Γυμνάζεστε;
Αν το αμαξίδιο το θέλουμε μόνο για εσωτερικούς χώρους τότε μας περιορίζει η επιλογή μεγέθους ανάλογα με τους χώρους του σπιτιού (πόρτες δωματίων). Αν όμως, το θέλουμε και για εξωτερικούς χώρους, τότε πρέπει οι ρόδες να είναι μεγάλες. Ιδανικά, σε περίπτωση που υπάρχει βοήθεια συνοδού, μπορούμε να επιλέξουμε μεγάλες ρόδες ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διευκόλυνση στο ανέβασμα του αμαξιδίου πχ σε πεζοδρόμιο. - Υπάρχει κάποιο στενό σημείο στο σπίτι ή αλλού; Αν ναι, τότε πρέπει να μετρήσετε το πλάτος.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το πλάτος του στενότερου σημείου που ενδέχεται να περάσει ο χρήστης με το αμαξίδιο (είτε μέσα στο σπίτι, είτε εκτός) ώστε το αμαξίδιο να έχει πλάτος μικρότερο από αυτό που μετρήσαμε.
Παρ' όλα αυτά είναι εξίσου σημαντικό να είναι ευρύχωρο για τον χρήστη. Το ιδανικό πλάτος μεταξύ πλαϊνού αμαξιδίου και γοφού είναι 1 με 2 εκατοστά, και δε πρέπει να είναι τόσο ευρύχωρο ώστε να τεντώνει τα χέρια του για να φτάσει τους τροχούς. - Θα χρειαστείτε ειδικό μαξιλάρι για όταν χρησιμοποιείτε το αμαξίδιο;
Δείτε μερικές προτάσεις εδώ. - Ποιές είναι ο προσωπικές σας προτιμήσεις;
Βασική προϋπόθεση είναι να ταιριάζει στο προσωπικό στυλ σας, έτσι ώστε να το εκφράζουν την προσωπικότητα σας. Μερικές επιλογές είναι το χρώμα, το design ή και κάποια πρόσθετα αξεσουάρ.
Ακόμα, υπάρχουν μερικές παράμετροι που πρέπει να συνυπολογίσουμε.
- Το βάθος του καθίσματος πρέπει να απέχει από το μπροστινό τμήμα του αμαξιδίου και τα γόνατα 3 με 6 εκατοστά για να αποφευχθεί η συστολή των αγγείων στα πόδια.
- Ο τύπος και το μήκος των υποποδίων καθορίζεται από την κλινική εικόνα του χρήστη και τις δραστηριότητες του. Σημαντικό είναι το ύψος των υποποδίων να είναι τέτοιο, που τα πόδια δε θα κρέμονται αλλά δε θα τα πιέζουν κιόλας προς τα πάνω ώστε να δημιουργείται κλίση στην πυελική ζώνη.
Επιπροσθέτως, σε περίπτωση που είναι δύσκολη η μετακίνηση του χρήστη προς την τουαλέτα, μπορείτε να επιλέξετε αμαξίδιο που έχει δοχείο τουαλέτας για άμεση χρήση. Το δοχείο είναι προσθαφαιρούμενο και εύκολο στον καθαρισμό του.
Επιπλέον επιλογές που ίσως σας ταιριάζουν.
- Ανακλινόμενη πλάτη.
- Ζώνη ασφαλείας.
- Προσθαφαιρούμενα πλαϊνά.
- Προσθαφαιρούμενα υποπόδια.
- Προσθαφαιρούμενες πίσω ρόδες.
- Φρένα συνοδού (για άμεσο σταμάτημα από τον οδηγό).
Σίγουρα απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις θα σας είναι πιο ξεκάθαρο το ''τοπίο''. Παρ’ όλα αυτά μη βιαστείτε να επιλέξετε το πρώτο αμαξίδιο που θα δείτε.
Πάρτε το χρόνο σας, μιλήστε με τον φυσιοθεραπευτή σας και το εξειδικευμένο προσωπικό μας, έτσι ώστε να πάρετε την καλύτερη δυνατή λύση!