Είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο στρώμα αεροθαλάμων το οποίο αποτρέπει τη δημιουργία ελκών κατάκλισης. Επίσης, βοηθάει τυχόν υπάρχουσες πληγές να επουλωθούν πιο γρήγορα. Το κάθε ζεύγος αεροθαλάμων του στρώματος είναι ξεχωριστό και ανεξάρτητο και φουσκώνει εναλλάξ με διαφορετική πίεση. Ακόμη, η πίεση στους θαλάμους μεταβάλλεται συνεχώς με αποτέλεσμα κανένα σημείο του σώματος να μη πιέζεται από το στρώμα για παρατεταμένο διάστημα. 

  Το αερόστρωμα κατάκλισης δημιουργεί αίσθηση ανακούφισης και μεγαλύτερης άνεσης. Η εναλλαγή της πίεσης προσφέρει ένα ελαφρύ μασάζ όπου χάρη σε αυτό βελτιώνεται η τοπική κυκλοφορία του αίματος. Επιπροσθέτως, σε αντίθεση με τα κλασσικά στρώματα, όταν χρησιμοποιείται αερόστρωμα κατάκλισης, ο φροντιστής του ασθενούς απαλλάσσεται από τις τακτικές αλλαγές στάσης του κατακλυσμένου.

  Το σχήμα των θαλάμων παίζει σημαντικό ρόλο στον ειδικό χαρακτήρα του αεροστρώματος, καθώς, μπορεί να προσφέρει διαφορετικές δυνατότητες αποφόρτισης του σώματος των ασθενών. 

  Από ραβδωτούς και σωληνωτούς θαλάμους, μέχρι κυψέλες και κυκλικά pad, το αερόστρωμα κατακλίσεων μπορεί να καλύψει μία μεγάλη γκάμα αναγκών και προβλημάτων που προέρχονται από την χρόνια κατάκλιση.

  Συγκεκριμένα, τα κυψελωτά αεροστρώματα χρησιμοποιούνται για την αποφυγή εμφάνισης ελκών κατάκλισης στο δέρμα, δηλαδή για πρόληψη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των κυκλικών εναλλαγών αέρα οι οποίοι αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και προσφέρουν καλύτερη οξυγόνωση των ιστών. Από την άλλη, τα σωληνωτά αεροστρώματα χρησιμοποιούνται και για την πρόληψη και για την θεραπεία ελκών κατάκλισης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω γρηγορότερων κύκλων εναλλαγής αέρα προσφέροντας μεγαλύτερη κυκλοφορία αίματος και οξυγόνωσης των ιστών.


Για να δείτε αεροστρώματα πατήστε εδώ.