Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε σε τύπους αναπηρικών αμαξιδίων που υπάρχουν. Όμως, τι είναι ακριβώς το ηλεκτρικό, το χειροκίνητο κ.ο.κ., και ποιες είναι οι διαφορές που διακρίνουμε μεταξύ τους;
Απλού Τύπου
Είναι ιδανικά και για εξωτερικούς και για εσωτερικούς χώρους με στενά περάσματα. Είναι κατάλληλα για ανθρώπους που έχουν περιορισμένη κινητικότητα ώστε να επιβιβάζονται πιο εύκολα στα μέσα μεταφοράς. Για απόλυτη ασφάλεια του χρήστη, διαθέτουν πολλούς ιμάντες και είναι στενότερα.
Είναι σχεδόν πάντα χειροκίνητα, συνήθως με βάρος λιγότερο από 50 κιλά. Είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο (ή χάλυβα και άλλα μέταλλα). Λόγω χαμηλού βάρους είναι ευκολότερα στο χειρισμό τόσο για τον χρήστη όσο και για τον φροντιστή. Επίσης, πολλά από αυτά διπλώνουν προκειμένου να χωρέσουν σε ένα όχημα για μεταφορά ή για την αποθήκευση του σε κάποιο χώρο, όταν δε γίνεται χρήση του (π.χ. ντουλάπα).
Είναι συνήθως κατασκευασμένα με ενισχυμένο αλουμίνιο, χάλυβα ή τιτάνιο και είναι κατάλληλα για άτομα που ζυγίζουν 120 κιλά ή περισσότερα. Διαθέτουν φαρδύτερα και πιο ανθεκτικά καθίσματα που μπορούν να γέρνουν ώστε να βελτιστοποιούν την ιατρική θέση, προσαρμόζοντας καλύτερα το κέντρο βάρους του χρήστη.
Διαθέτουν υψηλότερη πλάτη σε σχέση με τα τυπικά αναπηρικά αμαξίδια και ανάκλιση σε θέση 180° από γωνία καθιστικού 90°, βελτιώνοντας την άνεση του χρήστη και την κυκλοφορία του αίματος. Αυτού του τύπου αμαξίδια είναι ιδανικά για χρήστες που χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη λόγω αναπνευστικών δυσκολιών, σοβαρού βαθμού αρθρίτιδα, κακή σταθερότητα του κορμού, τετραπληγία σοβαρής σκλήρυνσης κατά πλάκας ή μυικής δυστροφίας.
Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να καλύψουν τις μοναδικές ανάγκες των μικρότερων χρηστών και να τους προσφέρουν κινητική βοήθεια. Όπως και τα κανονικά αναπηρικά αμαξίδια, έτσι και τα παιδικά διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών και στυλ με πολλαπλές υποστηρίξεις σχεδιασμού ώστε να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις κάθε παιδιού.
Έχουν σχεδιαστεί για να τα καθοδηγεί ο συνοδός/φροντιστής. Ο χρήστης του αμαξιδίου δε μπορεί να το διαχειριστεί διότι διαθέτουν μικρότερους τροχούς και χρησιμοποιούνται συχνά για τη μεταφορά τους σε κέντρα αποκατάστασης και λοιπές ιατρικές εγκαταστάσεις. Προκειμένου να είναι ευκολότερο στην καθοδήγηση τους από τον συνοδό/φροντιστή, τα αμαξίδια αυτά είναι πολύ ελαφρύτερα σε βάρος.
Είναι βολικά στην μεταφορά καθώς επίσης τα περισσότερα είναι και πτυσσόμενα ώστε να αποθηκεύονται εύκολα. Είναι ανθεκτικά στο νερό και διαθέτουν προσθαφαιρούμενο δοχείο τουαλέτας το οποίο καθαρίζεται πολύ εύκολα.
Είναι για χρήστες που δε μπορούν να διαχειριστούν χειροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια. Διαθέτουν σύστημα μπαταριών και ηλεκτρικούς κινητήρες για τη λειτουργία τους. Βοηθούν τους χρήστες να κινούνται και σε εσωτερικό και σε εξωτερικό χώρο με απλό έλεγχο. Είναι γνωστά ως ηλεκτρικά αμαξίδια, ηλεκτροκίνητα αμαξίδια ή μηχανοκίνητα αναπηρικά αμαξίδια.
Ο ορθοστάτης είναι για ανθρώπους με αδυναμία βάδισης και κίνησης να σταθούν όρθιοι. Είναι ένα σημαντικό βοήθημα το οποίο λειτουργεί με τη βοήθεια ενός χειριστηρίου και απλά πατώντας ένα κουμπί δε χρειάζονται προσαρμογές ή εξωτερική βοήθεια.
Είναι ηλεκτροκίνητα και ιδανικά για καθημερινές μετακινήσεις και δραστηριότητες με μεγάλες αποστάσεις. Είναι εύκολα στην οδήγηση, προσφέροντας προστασία και άνεση στον χρήστη.